Stichting Geschiedschrijving Philips-Kommando Concentratiekamp Vught, '43-'44

Ontstaan en doelstellingen
De Stichting is in maart 1999 opgericht op initiatief van particulieren die persoonlijke banden hadden met voormalige werkers en leidinggevenden van het Philips-Kommando of die zelf als gevangene daarvan deel hadden uitgemaakt. Zij stelden zich ten doel het op een samenhangende wijze aan de vergetelheid ontrukken van de bijzondere geschiedenis van een vanuit Philips Eindhoven geëxploiteerde werkplaats voor gevangenen binnen het prikkeldraad van het SS-concentratiekamp Herzogenbusch (in de volksmond: Kamp Vught). De ruim 3.100 gevangenen (600 joodse en 2.500 niet joodse) die – achteraf gezien - het geluk hebben gehad om daar korte of langere tijd werkzaam te zijn geweest, vormden het Philips-Kommando.

Het tweede doel was het door velerlei uitingen uitdragen van dit gebeuren mede om deze historie een passende plaats in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis te laten krijgen. Zij geeft immers een ongebruikelijke kijk op een concentratiekamp door het beschrijven van hetgeen zich in Kamp Vught rond zo’n industrieel geëxploiteerde werkplaats heeft kunnen afspelen.

Activiteiten
Uitgaande van deze doelstellingen heeft de stichting sedert 1999 de volgende activiteiten ontwikkeld, waarvoor in totaal – met inbegrip van de nog lopende projecten - ruim 400.000 euro aan financieringsmiddelen kon worden verworven:
  1. Het laten verrichten van wetenschappelijk onderzoek naar ontstaan en functioneren van de Philips-werkplaats met het daar werkzame Philips-Kommando in Kamp Vught, door historicus drs. J. M. I. X. van de Kamp.

  2. Het laten schrijven - op basis van de resultaten van het onderzoek onder 1 - van een boek "Het Philips-Kommando in Kamp Vught" door P.W. Klein en Justus van de Kamp (oplage ruim 2.000 exemplaren, uitverkocht).

  3. Het laten ontwerpen - op basis van de resultaten van het onderzoek onder 1 - van een reizende tentoonstelling "Licht in het donker" die in Nederland op 16 plaatsen en in Duitsland op 1 plaats te bezichtigen is geweest, met een gelijknamig informatieboekje van de hand van dr. D.B. Jochems.

  4. Het laten ontwerpen van een educatieve website met aanvankelijk alleen het verhaal van het Philips-Kommando, later uitgebreid tot een totale website voor de stichting, www.philips-kommando.nl.

  5. Het laten ontwerpen van lespakketten over ons onderwerp voor drie categorieën van leerlingen van middelbaar onderwijs, met gebruikmaking van de website. Tevens het gedurende drie jaren daarvoor aandacht vragen bij docenten geschiedenis.

  6. Het in drie schooljaren houden van wedstrijden voor eindexamenleerlingen die hun profielwerkstuk schreven over het Philips-Kommando.

  7. Het laten ontwerpen, inhoud geven en toegankelijk maken van een databestand voor het vastleggen van gebruikte bronnen voor het onder 1 vermelde onderzoek, met wegwijzerfunctie.

  8. Het laten digitaliseren en toegankelijk maken van een 80-tal afgenomen audio-interviews en opgenomen video’s voor het onder 1 vermelde onderzoek in een databestand in het kader van Erfgoed, met wegwijzerfunctie. Nog niet volledig en deels nog niet gecorrigeerd.
Tenslotte is in het verslagjaar begonnen met:
  1. Het laten schrijven door drs. Sanne van Heijst van het boek 'Philips-meisje van kamp Vught, haar levensverhaal', dat eind april 2016 is verschenen bij uitgeverij AltasContact. De Duits-joodse Gerda Nothmaan die van 1940 tot 1943 in Tilburg woonde, is daarin de hoofdpersoon. Daarin wordt onder meer haar uitspraak 'Ik heb mijn leven te danken aan het werken voor Philips' begrijpelijk gemaakt.

Heerlen, juni 2016